Για το χωριό μας και γύρω από αυτό δεν έχουν γραφτεί πολλά ως τώρα. Με το παρόν δεν φιλοδοξώ να προσθέσω κάτι σημαντικό πέρα από τα προσωπικά μου βιώματα και τις αντιλήψεις, αλλά και το συναίσθημα. Όμως επικοινωνήστε μαζί μου για ο,τιδήποτε στο sstamell@otenet.gr

5 Ιαν 2008

Πετράλωνα
Καλό κλίμα και βατό τοπίο,
ιδανικός τόπος για ορεινές καλλιέργειες


Τα Πετράλωνα, χάρη στο καλό τους κλίμα και το βατό τοπίο, είναι ιδανικός τόπος για ορεινές καλλιέργειες. Οπωροφόρα, καστανιές, καρυδιές, αμπέλια περικυκλώνουν το χωριό και με τη φροντίδα των λιγοστών πλέον μόνιμων κατοίκων αποδίδουν τους καρπούς τους. Η διάνοιξη του νέου δρόμου, από την Αγία Τριάδα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχιού, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης του χωριού. Από τα Πετράλωνα ένας σχετικά βατός χωματόδρομος μας οδηγεί στο παραδοσιακό πέτρινο ξωκλήσι της Παναγίας, που βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, όπου στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται το πανηγύρι της Γέννησης της Θεοτόκου. Από την πλατεία του χωριού, κατηφορίζει βατός χωματόδρομος προς τον ποταμό Αγιατριαδίτη. 1 χλμ. περίπου από το χωριό και αφού περάσουμε στα δεξιά μας το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, βρίσκουμε, στα δεξιά μας τον παλιό νερόμυλο του χωριού, το Μύλο του Βασίλη δίπλα στο ποτάμι. (Ο μύλος, δυστυχώς μετά από χρόνια εγκατάλειψης, δεν είναι επισκέψιμος).
Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου έχει υποστεί και αυτό φθορές από το χρόνο, αλλά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα πέτρινου ξωκλησιού της Ρούμελης. Στο σημείο αυτό και στη γέφυρα που περνά στην άλλη όχθη, βρισκόμαστε σε μια τοποθεσία εξαιρετικού κάλλους, όπου το ποτάμι κυλά και σχηματίζει λιμνούλες, ανάμεσα σε πλατάνια, γαύρα και ιτιές. Αφού περάσουμε τη γέφυρα, συνεχίζει στα δεξιά μας στενός αγροτικός δρόμος, δύσκολα βατός από αυτοκίνητο (μάλλον μονοπάτι), που καταλήγει στην Αγία Παρασκευή Δομιανών.

Στη Χόχλια ανήκει η μια από τις πιθανολογούμενες θέσεις της αρχαίας Οιχαλίας, πρωτεύουσας της Ευρυτανίας, που μέσα από παραφθορά του ονόματος έγινε Χόχλια. Κατά καιρούς βρέθηκαν εδώ αρχαιολογικά ευρήματα οικιακής και πολεμικής χρήσης, στην περιοχή του λόφου "Γλα", μεταξύ των οποίων αγαλματίδιο του θεού Διόνυσου, έργο του 2ου π.Χ. αιώνα, ύψους 0,48 μ., (σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Θέση Παλιόκαστρο (Παλιοκαστρίνα)στα Πετράλωνα όπου βρέθηκε πλήθος ερειπίων, αγαλματιδίων και νομισμάτων του 3ου π.Χ. αι.

πηγή www.evrytan.gr

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Aγαπητοί φίλοι,

εγκάρδιες ευχές σε εσάς και
τις οικογένειές σας.

Είθε η μικρή ανάπαυλα των γιορτών να σας χαρίσει γαλήνη και μικρές χαρούμενες καθημερινές στιγμές που τόσο μας είναι απαραίτητες και μας ανατροφοδοτούν στους χαλεπούς καιρούς μας.

Οι μετανάστες πρόγονοί μας στην Αμερική

Από την Αραχωβίτσα (Πετράλωνα) Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1901-1931) http://amfictyon.blogspot.com/2019/09/1901-1931.html Θερμά συ...